Zoals we in ons recent artikel aankondigden, geven we u een gedetailleerd overzicht geven van
innovaties in de postsector. Sommige ervan kent u wellicht al (afhankelijk van waar u woont en hoe innovatief de post in uw land is). Het merendeel ervan zal u echter verrassen (dat is alleszins wat wij hopen) en u de revolutie laten zien die momenteel plaatsvindt inzake businessmodel en inkomstenwerving.
Zoals we in ons vorig artikel al vertelden, is wat momenteel gebeurt echt uniek. Geen enkele industrie ter wereld probeert met zoveel kracht, zo verregaand en in zoveel verschillende richtingen haar ontvangsten en toekomst zeker te stellen. Postoperatoren vechten om te overleven. Die strijd geeft hen de energie en de moed om dingen uit te testen die anderen angst aanjagen. Veel innovaties zullen mislukken, maar wat overblijft zal voor lange tijd ons gedrag en onze levenswijze veranderen.
In plaats van alles in één artikel te belichten, kozen we ervoor de innovaties stap voor stap te bespreken. We belichten telkens één innovatie per artikel en bewaren alles op de website, waar u alles kunt terugvinden. Ik denk dat dit de beste methode is. Vanzelfsprekend zijn wij open voor eventuele andere ideeën.
Vandaag beginnen we met aflevering 1: 3D-printing.
3D-printing in postkantoren
Vanaf 2013 zijn er 3D-printers beschikbaar in sommige UPS-kantoren in de VS. Michelle Van Slyke, vicevoorzitter belast met marketing van de UPS-winkels, verklaarde dat 3D-printing kan bijdragen aan het succes van de klant en de kmo’s. De nieuwe dienst van dit leveringsbedrijf stelt ondernemers en kmo’s in staat de printer te gebruiken om prototypes en andere noodzakelijke objecten voor hun bedrijf te ontwikkelen.
De post lanceerde recentelijk een gelijkaardig initiatief in Frankrijk. De dienst is bedoeld voor de grote massa en voor professionelen en wordt al toegepast in drie postkantoren in Ile-de-France: Hôtel de Ville de Boulogne-Billancourt, Bonne Nouvelle, et La Boétie. Er is een testfase van zes maanden voorzien alvorens de dienst op nationaal vlak toe te passen. In elk postkantoor worden twee bedienden opgeleid om de 3D-printer te gebruiken en de klanten, die dat wensen, bij te staan. Met de printer kunnen kleine objecten worden geprint, hetzij vanuit een catalogus of van een ad hoc-bestand. De catalogus wordt wellicht gebruikt door privé-consumenten die benieuwd zijn naar deze nieuwe technologie, terwijl privébestanden interessant kunnen zijn voor de beroepssector. De 3D-printers worden op een speciale locatie in het postkantoor opgesteld. Grotere of complexere objecten worden in een speciaal atelier geprint. Om dit mogelijk te maken, is de post een partnerschap aangegaan met de Franse specialist inzake 3D, Scupteo.
Het is interessant te weten dat Sculpteo ook de partner is van Ebay voor de 3D-dienstverlening van deze online veilingsite. Ebay heeft inderdaad een gratis mobile applicatie voor 3D-printing ontwikkeld met drie belangrijke partners van 3D-printing. Via die toepassing kan iedereen objecten bestellen die vervolgens worden gepersonaliseerd. Sculpteo is een van die drie partners en stelt momenteel acht producten voor, onder meer mobiele accessoires zoals gsm-hoesjes, geprinte afbeeldingen op basis van foto’s van de gebruiker, en juwelen.
Het is ook interessant te weten dat er eerder in 2013 een speciaal department voor 3D-printing door Amazon.com op haar website werd gelanceerd.
Ten laatste willen we nog benadrukken dat 3D-printing als dienst binnen een onderneming nu ook haar weg vindt naar andere sectoren. We kunnen het voorbeeld van printing aanhalen op de website creapills van Orange.
Geplaatst in Innovatie, Marketing, Strategie.