Duitse auto-industrie: 2024 overzicht en vooruitzichten [Studie]

De Duitse auto-industrie bevindt zich in een kritieke toestand. Duitse fabrikanten proberen te overleven op een krimpende markt met meer spelers, vooral op het gebied van elektrische mobiliteit. Dit artikel geeft een uitgebreid overzicht van de toestand.

Duitse auto-industrie: 2024 overzicht en vooruitzichten [Studie]

De auto-industrie werd lang beschouwd als de “motor” van de Duitse economie. Haar positionering in het topsegment was doorslaggevend om exportklanten (vooral in China) te overtuigen. De vertraging van de Chinese economie enerzijds en de overgang naar elektrische voertuigen anderzijds, straffen de Duitse auto-industrie dubbel. Zoals uit de statistieken blijkt (zie kader hieronder), lijkt de waardepropositie van Duitse voertuigen niet langer in lijn te zijn met de marktverwachtingen. In dit artikel identificeren we de 4 symptomen van de Duitse ziekte.

Neem contact op met IntoTheMinds voor uw marketingonderzoek

Als u maar 30 seconden heeft

  • Duitse fabrikanten blijven voornamelijk voertuigen met verbrandingsmotoren verkopen, terwijl de vraag op hun belangrijkste markten (vooral China) verschuift naar elektrische voertuigen.
  • Lagere CO2-normen in Europa straffen Duitse fabrikanten. Van de huidige aangeboden modellen, zou alleen BMW erin slagen om miljarden boetes te vermijden.
  • China is een groeimotor voor Duitse autofabrikanten. Vandaag de dag verkopen Duitse fabrikanten er voornamelijk voertuigen met verbrandingsmotoren, hoewel bijna 50% van de verkoop elektrisch is.
  • De productiecapaciteit in Duitsland is te groot en de arbeidskosten zijn te hoog om concurrerend te blijven. Terwijl een fabriek pas winstgevend is als 80% van de capaciteit wordt benut, benutte Volkswagen in 2023 bijvoorbeeld 61% van de capaciteit in zijn fabriek in Wolfsburg en slechts 30% in zijn fabriek in Dresden. In de fabriek van Mercedes in Sindelfingen werd de capaciteit in 2023 voor 44% benut.

Wereldwijd problemen voor Duitse fabrikanten

Duitse autofabrikanten zien hun positie afbrokkelen in een wereldwijde context die wordt gekenmerkt door economische spanningen en toegenomen concurrentie. Er zijn drie factoren die daartoe leiden:

  • De energiecrisis, die heeft geleid tot stijgende grondstofkosten en inflatie
  • Dalende vraag
  • Elektrificatie van het wagenpark

De Europese en Amerikaanse markten hebben klappen gekregen, maar de situatie is het meest zorgwekkend in China. Dit is de belangrijkste markt voor Duitse merken. In het verleden was China dol op Duitse voertuigen. Ze stonden symbool voor succes. Maar tegenwoordig domineren lokale spelers deze markt. BYD verkoopt nu meer dan de westerse merken en probeert zich (zij het voorzichtig) te vestigen in Europa.

Duitse auto-industrie cijfers van 2024

Zelfs de verkoop van Porsche stort in China in. Ze daalde met 19% in het 3e kwartaal van 2024.

Duitse auto-industrie: cijfers van 2024

  • Tussen 2019 en 2024 daalden de inschrijvingen in Europa, de VS en China met 9%. De inschrijving door Duitse fabrikanten daalde met 16%.
  • Tussen 2023 en 2024 zal het aantal inschrijvingen van nieuwe voertuigen in Europa, de VS en China met 2,1% stijgen. Duitse fabrikanten zullen hun inschrijvingen in dezelfde periode met 2,1% zien dalen.
  • Tussen 2019 en 2024 daalt het aandeel van voertuigen met inwendige verbranding aanzienlijk op alle markten: -32% in Europa, -13% in de Verenigde Staten en -41% in China.
  • In China bedraagt het aandeel van de verkoop van voertuigen met inwendige verbranding 56,9%. Bij de Duitse fabrikanten (cijfers van januari tot juli 2024) is dat veel hoger: 90,3% voor Volkswagen, 96,7% voor Audi, 84,7% voor BMW, 94,4% voor Mercedes, enz.
  • De Chinese verkoop is in 2024 nog altijd goed voor 30 tot 45% van de winst vóór belastingen van de Duitse autofabrikanten.
  • De winst van Volkswagen uit haar joint ventures in China zal in 2024 naar verwachting kelderen van € 2,6 miljard naar € 1,3 miljard.
  • De verkoop van Porsche daalde in het derde kwartaal van 2024 met 19%. Mercedes daalde met 13% en BMW met 30%.
  • De verkoop van de Mercedes S-Klasse in China zal in 2024 met 19% dalen.
  • De Duitse fabrieken werken onder het break-evenpunt. De bezettingsgraad is 61% in Wolfsburg, 30% in Dresden en 44% in Sindelfingen.

De 4 symptomen van het Duitse probleem

We hebben 4 symptomen van de problemen bij Duitse autofabrikanten geïdentificeerd.

Elektrische voertuigen: onvoldoende aanbod

Verbrandingsmotoren blijven een onevenredig groot deel van de verkoop van Duitse autofabrikanten uitmaken, terwijl de vraag verschuift naar elektrische voertuigen. In China bijvoorbeeld zijn verbrandingsmotoren nu goed voor slechts 56,9% van de verkoop. Toch blijven Duitse merken tussen 84,7% (BMW) en 96,7% (Audi) van de voertuigen met verbrandingsmotor in China verkopen. We kunnen dus stellen dat Duitse fabrikanten er niet in geslaagd zijn om de overstap naar elektrische voertuigen te maken en dat hun aanbod niet in lijn ligt met de vraag.

CO2-norm

De modellen van Duitse merken voldoen nog niet aan de CO2-normen die in Europa zijn opgelegd, waardoor ze vatbaar zijn voor boetes die in de miljarden lopen. Tegen 2025 moet het gemiddelde 94g CO2/km zijn om boetes te vermijden. Op dit moment bieden Duitse merken een gemiddelde van 115 gram.

BMW is de enige fabrikant die momenteel aan de regel voldoet. Mercedes en Audi kunnen rekenen op de lancering van nieuwe modellen in 2025 om hun gemiddelde te verbeteren.

De Chinese markt is niet langer een El Dorado

De Chinese markt genereert geen gezonde winsten meer, waardoor fabrikanten in een moeilijke positie brengt. Duitse autofabrikanten blijven marktaandeel verliezen, zelfs in het premiumsegment. In het 3e kwartaal van 2024 daalde de verkoop bijvoorbeeld met 13% voor Mercedes, 19% voor Porsche en zelfs 30% voor BMW.

Overcapaciteit in Europa

Europese fabrieken hebben te kampen met overcapaciteit en arbeidskosten die te hoog zijn om concurrerend te blijven. De bezettingsgraad van de productiecapaciteit in Europa ligt ver onder het break-evenpunt. De fabriek van Volkswagen in Wolfsburg bereikte tegen 2023 nauwelijks een bezettingsgraad van 61%, de fabriek in Dresden nauwelijks 30%. De cijfers van Mercedes zijn nauwelijks beter, met het complex in Sindelfingen dat op 44% van de capaciteit draait. Audi heeft de sluiting van zijn fabriek in Brussel aangekondigd, die slechts 80.000 Q8-modellen produceerde, en er wordt gevreesd voor andere tijdelijke of permanente sluitingen.

Het Chinese probleem

China, ooit een melkkoe voor Duitse merken, heeft een dramatische ommekeer meegemaakt. VW, BMW en Mercedes zien hun marktaandeel in het land kelderen, ingehaald door lokale fabrikanten zoals BYD. De situatie in China is zo ernstig dat deze een apart hoofdstuk rechtvaardigt.

De Chinese markt heeft een drastische verandering ondergaan met een stijgende vraag naar betaalbare elektrische voertuigen, een segment waarin de Chinese (gesubsidieerde) industrie uitblinkt. Bovendien bevordert het protectionistische beleid van China de productie en aankoop van lokaal geproduceerde elektrische voertuigen. En als klap op de vuurpijl leiden China’s economische vertraging en de strengere controle op uitgaven voor duurdere goederen tot aankopen in het middensegment.

De evolutie van de Chinese markt verschuift radicaal naar elektrische voertuigen. De statistieken voor 2019-2024 zijn duidelijk:

  • Elektrische voertuigen: +501
  • Plug-In Hybrides (PHEV): +1478%.
  • Voertuigen met inwendige verbranding: – 41%

Hoewel de Chinese markt volledig in de richting van elektrische voertuigen evolueert, is het aanbod van Duitse fabrikanten nog altijd gebaseerd op verbrandingsmotoren. Daarom bestaat het risico dat ze verouderd raken.

In de periode januari 2024-juli 2024 zal de verkoop van voertuigen met verbrandingsmotoren slechts 56,9% van de totale verkoop in China uitmaken. En toch wordt de verkoop van Duitse merken in China nog steeds gedomineerd door verbrandingsmotoren. Ze zijn goed voor 90,3% van de verkoop van Volkswagen, 96,7% van de verkoop van Audi, 84,7% van de verkoop van BMW en 94,4% van de verkoop van Mercedes. Vraag en aanbod lijken helemaal niet op elkaar afgestemd te zijn.

Tot slot zijn de Chinezen niet langer tevreden met het produceren van goedkope auto’s. Ze richten zich nu ook op het topsegment, dat tot nu toe het domein van Duitse fabrikanten was. Om maar één voorbeeld te geven: Li Auto heeft de Duitse merken voorbijgestreefd in het segment van elektrische SUV’s. Li Auto werd opgericht in 2015, wat het enorme potentieel illustreert.

Duitse auto-industrie bloeden te stoppen

Het Chinese merk Li, opgericht in 2015, heeft zich gespecialiseerd in elektrische SUV’s en heeft de Duitse merken in dit segment al ingehaald.

Wat kan er gedaan worden om het bloeden te stoppen?

Terwijl de verkoopcijfers kelderen, zien Duitse autofabrikanten hun winstmarges sterk slinken. Vaste kosten kunnen niet meer worden afgeschreven zoals vroeger, en arbeid is onbetaalbaar duur in Europa. In Duitsland kost een uur arbeid gemiddeld € 62.

Bovendien verhoogt de context de druk op de prijzen en moeten alle Europese fabrikanten massaal investeren in de energietransitie om boetes te vermijden. De nieuwe spelers in de auto-industrie (d.w.z. de Chinese merken en Tesla) bevinden zich in een veel gunstigere positie en bezuinigen daarom.

Merken zoals VW en Mercedes moeten niet alleen hun strategie voor de Chinese markt herzien, maar tegelijk hun aanbod in Europa en de Verenigde Staten aanpassen om concurrerend te blijven met het oog op de opkomst van elektrische voertuigen. We kunnen ons echter afvragen of het nog wel mogelijk is om de traditionele auto-industrie te redden. De huidige omwentelingen maken de overgang steeds ingewikkelder, en deze situatie doet denken aan het dilemma van de innovator dat Clayton Christiensen beschrijft.

 conclusie Duitse auto-industrie

Conclusie

Duitse autofabrikanten worden in 2024 geconfronteerd met een ongekende crisis en zijn verstrikt in een storm van externe uitdagingen, zoals de hevige concurrentie van Chinese fabrikanten en de noodzaak om over te stappen op elektrificatie. De cijfers tonen een aanzienlijke daling van de verkoop en verlies van marktaandeel, terwijl ook de winstgevendheid onder druk staat. Het valt nog te bezien hoe bedrijven als Volkswagen, BMW en Mercedes hun strategieën zullen aanpassen om deze veranderingen het hoofd te bieden en hun voortbestaan in een snel evoluerende industrie te verzekeren.


Geplaatst in Onderzoek, Recherche.