Comfort food, een belangrijke voedingstrend in 2025

Dans cet article je me penche sur une tendance de fond de l’alimentation en 2025 : la comfort food. Vous trouverez les statistiques des différentes “verticales” de ce marché ainsi qu’une explication psychologique de la bonne forme de ce type d’aliments.

Comfort food, een belangrijke voedingstrend in 2025

In aanloop naar het internationale voedingssalon SIAL zoomt dit artikel in op een van de belangrijkste trends van 2024: comfort food. In uitdagende tijden zoeken mensen steeds vaker troost in eten. Cijfers tonen aan dat comfort food sterk in opkomst is. Uit marktonderzoek blijkt dat 52% van de voedingsproducten die in 2023 gelanceerd werden, geassocieerd kunnen worden met het begrip plezier. In 2022 was dat cijfer 47%.

Neem contact op met IntoTheMinds

Cijfers over de markt van comfort food (2023/2022)

  • 75% van de consumenten verwacht plezier in hun eten (+5 punten tegenover 2022)
  • +15%: stijging van de verkoop van biscuits in Europa tussen 2023 en 2022
  • +14%: stijging van de verkoop van chips in Europa tussen 2023 en 2022
  • +10%: stijging van de verkoop van snacks in Europa tussen 2023 en 2022
  • +25%: stijging van de verkoop van chips in Frankrijk tussen 2023 en 2022
  • +16%: stijging van de verkoop van snoep en lolly’s in Frankrijk tussen 2023 en 2022
  • +15%: stijging van de verkoop van spreads in Frankrijk tussen 2023 en 2022
  • +14%: stijging van de verkoop van koekjes in Frankrijk tussen 2023 en 2022

In een wereld die wordt gekenmerkt door economische en geopolitieke crises, verandert de manier waarop consumenten naar voeding kijken. In 2023 zagen we een stijgende vraag naar voedingsmiddelen die een troost en genot bieden, beter bekend als ‘comfort food’.

De markt voor comfort food doet het goed

Ondanks een algemene volumedaling in andere voedingscategorieën, blijken producten die geassocieerd worden met genot, zoals ijs, chocolade, koekjes en snacks, opmerkelijk veerkrachtig (zeker in vergelijking met het debacle van biovoeding). Dit zijn enkele cijfers die de groei in de verkoop van deze producten in Europa en Frankrijk illustreren: chips +25% biscuits +15%, koekjes +14%, chocolade +10%. Dit staat in schril contrast met andere segmenten, die een aanzienlijke daling hebben laten zien.

Dit fenomeen hangt nauw samen met de voedselinflatie, die consumenten ertoe aanzet om bewuster aan te kopen, maar tegelijk willen vasthouden aan de kleine geneugten van het dagelijks leven (we herinneren ons dat ook de detailhandel zijn aanbod heeft gerationaliseerd). Bijna 43% van de Europeanen geeft aan dat ze, nu ze minder vaak gaan uit eten, de voorkeur geven aan bijzondere culinaire ervaringen thuis. Merken en ketens spelen in op deze trend door te blijven innoveren om aan deze verwachtingen te voldoen en meer verfijnde comfort food-producten aan te bieden die kwaliteit, textuur en smaak combineren.

Een goed voorbeeld daarvan is de markt voor broodbeleg, hét comfort food bij uitstek.

Comfort food markt

De markt voor chocoladepasta groeit

Al in 2022 kende de markt voor chocoladepasta’s een sterke groei. In Frankrijk bereikte de omzet in deze sector 609 miljoen euro, een stijging met 7,6%. Nutella blijft de onbetwiste marktleider in dit segment, met een marktaandeel van 66,5% in waarde en 62,1% in volume. Gezien de omvang van deze markt en haar monopolie proberen concurrenten op agressieve wijze enkele procentpunten terug te winnen.

Concurrerende merken zoals Rigoni di Asiago (Nocciolata) groeien sneller (+10,5%). In 2023 behaalde Nocciolata een marktaandeel van 7% op de Franse markt, waarbij de strategie zich richt op hoogwaardige ingrediënten en ethische waarden. De afwezigheid van palmolie staat centraal in de marketingstrategie en in 2024 probeert Nutella dit tegen te gaan door de nadruk te leggen op ‘hernieuwbare’ ingrediënten.

Bonne Maman heeft sinds 2021 een sterke intrede gedaan op de Franse markt voor chocoladepasta’s en wint sindsdien gestaag marktaandeel. In 2023 bedroeg het marktaandeel 3,1%, een stijging met 2,6%. Gezien haar geschiedenis als banketbakker kan men zich afvragen waarom Bonne Maman niet eerder in deze niche is gestapt. Feit blijft dat de recepten van Bonne Maman, rijk aan hazelnoten en ‘made in France’, de consument zeker aanspreken.

De heropleving van comfort food weerspiegelt een behoefte aan emotionele compensatie in een tijd van onzekerheid.

Waarom de sociaaleconomische context comfort food bevordert

De heropleving van comfort food weerspiegelt de behoefte aan emotionele troost in tijden van onzekerheid. Deze producten worden beschouwd als toegankelijke en essentiële bronnen van genot, vooral in bescheiden huishoudens, waar ze vaak een van de weinige dagelijkse luxeartikelen zijn. Comfort food gaat niet alleen om consumptie, het is ook een barometer van de emotionele behoeften van de consument, en daarom een belangrijke indicator voor de voedingsindustrie bij het bepalen van toekomstige strategieën.

Studies die tijdens de coronacrisis werden uitgevoerd, benadrukten duidelijk de correlatie tussen stress en de behoefte aan plezier in eten. Een onderzoek in Brazilië benadrukte het oorzakelijke verband tussen emotionele stress en de consumptie van ‘comfort food’. Niet alle voeding is geschikt om de consument te plezieren. Bovenaan staat fastfood (0,67), gevolgd door gefrituurde voeding (0,62) en snacks (0,60).

Comfort food conclusie

Conceptueel model met de gemeten correlaties tussen de 3 hoofdconstructen: perceptie van de coronacrisis, emotionele respons en consumptie van ‘comfort food’ (cf. Salazar-Fernández et al. 2021). Zoals u rechts op de afbeelding ziet, is de consumptie van ‘comfort food’ voornamelijk gericht op fastfood, gefrituurde voeding (chips, …) en snacks.

Conclusie

Comfort food is sinds 2022 in opkomst en zal in 2025 een belangrijke trend vormen. Dit soort voeding is om 2 redenen een centrale pijler van het hedendaagse eetpatroon:

  • Het biedt momenten van troost
  • Het biedt flexibiliteit

Kortom, de producten in dit segment passen zich aan de veranderende voorkeuren van de consument aan.

 

 

 

 

 


Geplaatst in Marketing.